Contents
- 1 Ilımlı İslam ne demek?
- 2 Şii fundamentalizm nedir?
- 3 Ilımlı biri ne demek?
- 4 Ilımlı insan ne demek?
- 5 Şeriat dini nedir?
- 6 Seküler siyaset nedir?
- 7 Fundamentalizm ne demek TDK?
- 8 Ilımlı karşılamak ne demek?
- 9 Vahdaniyet neye denir?
- 10 TDK ilim ne demek?
- 11 İlim nedir nelerdir?
- 12 Tefekkür ne anlama gelir?
- 13 Semi ne anlamına gelir?
Ilımlı İslam ne demek?
Ilımlı İslam, aşırı görüşleri reddeden modernist İslam yorumlarına Batı’da verilen ad. Cihatçı radikal İslam yorumları ile karşıt anlamlı olarak kullanılır.
Şii fundamentalizm nedir?
İslami köktendincilik, İslam dininin temellerine dönmek anlamına gelen, dinin temel elemanlarını sosyal hayata egemen kılmak amacındaki hareketlere verilen ad.
Ilımlı biri ne demek?
Ilımlı, özellikle siyaset ve din açısından radikal veya aşırı görüşlerin reddini belirleyen ideolojik bir kategoridir. Ilımlı, aşırı görüşlerden ve büyük sosyal değişimlerden kaçınarak herhangi bir ana akım pozisyonunu kabul eden biri olarak kabul edilir.
Ilımlı insan ne demek?
Bir konu hakkında aşırı bilgili olan ve bilimin gösterdiği yolda yürüyen bu yolda çalışmalar yapan kişilere de ilim sahibi kişiler denilmektedir.
Şeriat dini nedir?
Şeriat terim olarak; Kur’an âyetleri, Muhammed’in söz ve fiilleri olarak anlaşılan (sünnet/hadis) ve İslâm bilginlerinin görüş ve yorumlarıyla oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. Kelimenin diğer karşılığı “İslam hukuku” dur.
Seküler siyaset nedir?
Sekülarizm veya sekülerizm; toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket. Seküler kelimesi, dünyevi veya çağa uygun olanı belirtir ve dünyanın nesnel hâlinin göz önünde tutulması demektir.
Fundamentalizm ne demek TDK?
Fundamentalizm köktencilik ya da köktendincilik demektir. Bu anlamda köktenci ya da köktenci eğilimlerden yana olan, bu yönde tutum sergileyen kişilere fundamentalist denir. Birçok insan için baskı ve hoşgörüsüzlük anlamı taşıyan fundamentalizm, liberal değerler ve kişisel özgürlüğün düşmanı olarak görülür.
Ilımlı karşılamak ne demek?
Aşırılığa kaçmayan, ölçülü, mutedil.
Vahdaniyet neye denir?
Vahdaniyet, birlik, bütünlük, eşi benzeri olmamak gibi anlamlara gelir. İslam inancına göre Allah, bir ve tektir. O doğurmamış ve doğurmamıştır. Yaratma kudreti yalnızca ona aittir.
TDK ilim ne demek?
İlim kelimesi aynı zamanda bilim olarak da nitelendirmektedir. TDK açısından ilim kelimesine karşılık olarak, ‘bilim’ sözcüğü gelmektedir. Özellikle fiziki evreni deney ve gözlem üzerinden araştıran; merak, inanç ve amaç ile beraber desteklenen çalışmalar bütünü olarak da söylemek mümkün.
İlim nedir nelerdir?
Gerçekte birebir olarak örtüşen ve bu konuda merak ile inanç üzerinden araştırma gerçekleştirme durumuna ilim denmektedir. Dini açıdan ise alimler tarafından da ele alınan ve adına alem denmiş şeklinde ifade edilmektedir.
Tefekkür ne anlama gelir?
Tefekkür, İslam dininde günahlarını, kainatı, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah’ı düşünmek, ve O’nun yarattığı varlıklardan, kainattaki eşsiz mükemmellikteki düzenden ders çıkarmak demektir.
Semi ne anlamına gelir?
Yüce Allah’ın subuti sıfatlarından biri olan Es- Semi esmasındaki “ semi ” kelimesi her şeyi işiten demektir. Es- Semi esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 180 olarak bilinmektedir.