Contents
- 1 Icma ve kıyas ne demek?
- 2 Islam hukukunda kıyas kabul eden fıkıh anlayışı nedir?
- 3 Kıyasın şartları nelerdir?
- 4 Kıyas yolu nedir?
- 5 İcma delili nedir?
- 6 İcma nedir örnekleri?
- 7 Içtihat terim anlamı nedir?
- 8 İstihsan ne demek Diyanet?
- 9 Kıyas ve istihsan delili nedir?
- 10 Kıyasın kaç rüknü vardır?
- 11 Makis aleyh ne demek?
- 12 Vergilendirmede kıyas yasağı nedir?
- 13 Mahkemeler karar verirken hangi akıl yürütme yöntemlerini kullanır?
- 14 Kıyası kabul eden fıkıh anlayışına ne ad verilir?
Icma ve kıyas ne demek?
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
Islam hukukunda kıyas kabul eden fıkıh anlayışı nedir?
FIKIH. Fıkıh usulünde kıyas, “hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak özelliğe veya benzerliğe dayanarak hükmü açıkça belirtilen meseleye göre belirlemek” anlamına gelir.
Kıyasın şartları nelerdir?
Fer’in hakkında şu beş şart koşulur: a- Kıyasın faydalı olması için, kıyasın illetinin gerektirdiği hususa ters düşmeyi gerektiren olası çelişkiden uzak olması, b- Kendisinde var olan illetin, aslın illetine ortak olması, İster illetin bizzat kendisinde olsun ister cinsinde olsun fark etmez.
Kıyas yolu nedir?
Kıyas Nedir? Ceza hukukunda kıyas, kanunda açıkça yazılmayan bir fiilin, kanunda suç olarak tanzim edilen bir fiile benzetilerek cezalandırılması anlamına gelmekte olup maddi ceza hukukunda kıyas yasağı ilkesi mevcuttur.
İcma delili nedir?
İcmâ İslam hukukuna göre, herhangi bir çağ veya dönemde yaşamış İslam bilgini ve müctehidlerin kitap (Kur’an), Sünnet ve bazı mezheplere göre kıyasın delillerine dayanarak, şeriatın (İslami hükümlerin) konuları hakkında hüküm vermeleri veya benzer diğer hükümler arasında birleşmeleridir.
İcma nedir örnekleri?
Sigara içmek ile ilgili Kuran ya da sünnette herhangi bir şey bulunmamasına rağmen Kuran ve sünnet ışığında alimler birbirleri ile fikirlerini paylaşıp sigaranın helal olmadığı konusunda icma etmişlerdir. Aynı şekilde şarabın haram olması, öğle namazındaki farzın dört rekat olması gibi konular icmaya ait örneklerdir.
Içtihat terim anlamı nedir?
İctihâd, (Arapça: اِجْتِهاد)İslam hukukçusunun sosyal hayatta şeriatın birincil kaynaklarında yer almayan sorunları çözmek amacıyla fıkıh usûlü prensiplerini kullanarak hükme varmak için zihinsel çaba harcamasına verilen Arapça terim. İctihad eden kişiye müctehid (Arapça: مُجْتَهِد) adı verilir.
İstihsan ne demek Diyanet?
Fıkıh usulünde müctehidin bir meselede icmâ, zaruret, örf, maslahat, gizli kıyas gibi özel ve daha kuvvetli görünen bir delile dayanarak o meselenin benzerlerinde izlenen genel kuraldan ve ilk hatıra gelen çözümden vazgeçmesi ve hukukun amacına daha uygun bulduğu başka bir hüküm vermesi şeklinde özetlenebilen yöntemin
Kıyas ve istihsan delili nedir?
İstihsân (Arapça: استحسان), bir İslam hukuku terimi. Bu açıdan tanımı “Bir kıyas ‘dan, ondan daha kuvvetli bir kıyasa dönmektir”, ki buna göre her hafi kıyas istihsân fakat her istihsan hafi kıyas değildir. Diğer ve daha genel istihsân ise “celî kıyasa muârız ve mukâbil olan bir delil “in tercihidir.
Kıyasın kaç rüknü vardır?
Müctehid‟in yaptığı Kıyâs işlemi, dört rükünden meydana gelmektedir. Asl/لﺻﻻا: Hükmü nassla belirlenmiş meseledir.
Makis aleyh ne demek?
1-)Kendisine Kiyas Yapilan, Hakkinda Kanun Metninde Hüküm Bulunan.
Vergilendirmede kıyas yasağı nedir?
Hakim, vergi yasalarını yorumlarken yeni vergi doğurucu durumlar yada yeni vergi muaflık ve istisnaları yaratamaz[1]. Dolayısıyla, kıyasın Hazine veya yükümlü lehine sonuç doğuruyor olmasının önemi yoktur, her durumda yasaktır.
Mahkemeler karar verirken hangi akıl yürütme yöntemlerini kullanır?
Analoji, tasım gibi kesin sonuçlar veren mantıksal zorunluluk içermez. Bu bakımdan mantıkta tek geçerli akıl yürütme yöntemi olan tümdengelim dışında hukuk alanında kıyas (analoji) ve tümevarım gibi farklı yöntemleri de kullanmak gerekir.
Kıyası kabul eden fıkıh anlayışına ne ad verilir?
Kıyas yoluyla hükme varan hukukçuya müçtehit denilir.