Contents
Islamda kanaat ne demek?
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanımlamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmamalıdır. Kanaat, çalışıp gayret göstermeyi, fakat neticede az da olsa ele geçen rızka razı olmayı gerektirir.
Tamah ne demek TDV?
tama’ / tamâ’ / طمع / طَمَعْ Aç gözlülük, dünyâ malına aşırı düşkünlük.
Yanlış kanaat ne demek?
Yunanca ” kanaat ” anlamına gelen doxa, Parmenides’in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca “bilgi” anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
Kanaatkarlık ne demek dini?
Kanaatkarlık anlamı, kısaca tanımı Kanaatkar: Azla yetinen, elindeki ile yetinen, kanık, kanaatli, yetingen Şükretmeyi ve duayı öğrenen Ecrin,zaman içinde saf ve kanaatkar bir kişilik geliştirmiştir.
Aza tamah etmemek ne demek?
Türk Dil Kurumuna göre aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünün anlamı şu şekildedir; bir insanın çok olanı elde etmesi için az olana kanaat getirmesi gerekir.
Tamahkar karakter ne demek?
TAMAHKÂR. sıf. ve i. (Ar. ṭama’ “tamah” ve Fars. -kār ekiyle ṭama’-kār’dan) Tamah eden, mal, para vb.ne aşırı derecede istek duyan kimse, aç gözlü.
Tamah etmek nedir TDK?
Yine Türkçe Sözlük’teki biçimiyle tamah, ‘açgözlü- lük’ ve tamah etmek de ‘aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek’ (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır.
Zuhurudur ne demek?
Osmanlıca’da zuhur kelimesi; meydana çıkmak, ansızın meydana gelmek, baş göstermek, görünmek anlamlarında kullanılmıştır. İslam Ansiklopedisi’ne göre zuhur, Hakk’ın isim ve fiillerinin alemde tecelli etmesi anlamında kullanılan bir tasavvuf terimidir.
Su i zan ne demektir?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre suizan kelimesinin anlamı kısaca “kötü zan, kuşku” olarak açıklanabilir. Daha ayrıntılı olarak açıklamak gerekirse, suizan kelimesinin anlamı “Bir kişi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan önyargılı olarak olumsuz kanaat taşımak” şeklinde açıklanabilir.
Cömert olmak ne demek?
Cömertlik, hiçbir karşılık beklemeden iyilikte, bağışta bulunmak demektir. Teşekkür edilmeyi, övülmeyi istemek cömertlik değildir. Karşılık beklemeden vermek malda cömertliktir. Manevi açıdan cömertlik ise, yine karşılık beklemeden Allah yolunda, yalnız Allah sevgisi için, insanlığa faydalı olması için, vermektir.