Contents
- 1 Değerlerin oluşumunda dinin nasıl bir etkisi vardır?
- 2 Kişinin değerleri nasıl oluşur?
- 3 Din Kültürü değer ne demek?
- 4 Değer nedir kısaca anlatımı?
- 5 Değerlerin oluşumunda örf ve adetlerin nasıl bir etkisi vardır açıklayınız?
- 6 Değerlerin oluşumuna etki eden unsurlar nedir belirtiniz kısaca?
- 7 Çocuğun değerleri nasıl oluşur?
- 8 Değerlerin kaynağı nedir?
- 9 Değerlerin ilk oluştuğu yer neresidir?
- 10 Maddi ve manevi değer ne demek?
- 11 Dini değerler nelerdir?
- 12 Değer kavramı ne demek?
- 13 Estetik değer nedir kısaca tanımı?
- 14 Toplumsal değer nedir örnek?
Değerlerin oluşumunda dinin nasıl bir etkisi vardır?
Din, ahlak, örf, adet, gelenek ve hukuk toplum düzenini sağlamada belirleyici olan unsurlardır. Din, ortaya koyduğu ölçülerle insanlar arası ilişkileri düzenler. Bunu yaparken bireyin ve toplumun değer yargılarını da şekillendirir. Bu yönüyle din, kişinin düşünce dünyasına ve pratik hayatına anlam ve değer katar.
Kişinin değerleri nasıl oluşur?
İnsanın eylem ve davranışlarına yön veren değerlerin bir kısmı insanın kendi varlık yapısında bulunur. İnsan onları doğuştan getirir. Bazı değerler ise toplum ve kültür çevresinde bulunan değerlerdir. Bu değerler insanın doğuştan getirdiği değerlerin etkisiyle oluşmuş maddi-manevi kültür kalıplarıdır.
Din Kültürü değer ne demek?
Değer: Bir toplumun insanları tarafından benimsenmiş, tarihleri boyunca şekillenerek günümüze kadar gelmiş ve yaşatılmakta olan her türlü fikir, davranış ve kıymettir. Manevi değerler; Allah, din, kuran, iman vb. inançla ilgili değerlerdir.
Değer nedir kısaca anlatımı?
1. Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü, bir şeyin değdiği karşılık, kıymet; üstün, yararlı nitelikleri olan kimse. 2. Bir şeyin parayla ölçülebilen karşılığı, eder, paha; yaşama yön veren düzenleyiciler.
Değerlerin oluşumunda örf ve adetlerin nasıl bir etkisi vardır açıklayınız?
Cevabımız:bizim sevdiğimiz şeyler genellikle örf veya adetlere geçer bu yüzden değerli olan şeyler örf ve adet e geçer. Eğer sevmediğimiz ve değer vermediğiniz şeyler örf ya da adetlerimüz olsaydı saygı ve sevgi olmayan bir ortam olurdu.
Değerlerin oluşumuna etki eden unsurlar nedir belirtiniz kısaca?
Örf ve adetler, gelenek ve görenekler de değerlerin oluşumuna etki eden unsurlardır. Değerlerin temeli öncelikle aile ortamında atılır. Sevgi, saygı, dürüstlük, doğruluk, güvenilirlik gibi değerler önce ailede öğrenilir, sonra da toplumda yaygınlaşır.
Çocuğun değerleri nasıl oluşur?
Değerler, oyuncaklar aracılığıyla da aktarılır. Örneğin, bir çocuğun oyuncak bebeğini uyutması, beslemesi, toplumun annelik değerini, sosyal rolleri yansıtmaktadır. Sınıfta oluşan ortak bir sosyal tutum, öğretmenlerin olumlu veya olumsuz pekiştireçleri, çocuklarda değer sisteminin gelişmesine zemin oluşturur.
Değerlerin kaynağı nedir?
Toplum tarafından benimsenmiş ve alışılagelen her türlü düşünce, kural ve uygulamalara değer denir. Değerlerimizin temeli ailede atılır, arkadaşlarla şekillenir, eğitim sistemimizle ve inançlarımızla da en mükemmel şeklini alır.
Değerlerin ilk oluştuğu yer neresidir?
Değerlerin ilk oluştuğu ve şekillendiği yer ailedir. Çocuğun dünyayı anlama çabası içerisinde çevresinden gördüğü etkiler önemlidir. paylaşım, sevgi, saygı, adalet, hoşgörü gibi birçok değer çocukken davranışlara yerleşmekte karakter haline gelmektedir.
Maddi ve manevi değer ne demek?
Maddi değerler, bir toplumun kültürel, tarihî ve bilimsel ürünlerini içerir. Bir topluma ait binalar, giysiler, araç-gereçler bu tür değerlere örnektir. Manevi değerler ise bir toplumun gelenek, örf, adet ve inançları; duygu, düşünce ve davranışlarıdır.
Dini değerler nelerdir?
Dini değerler insanların ilan ettiği dine göre benimsedikleri ilke ve davranışları temsil eden değerlerdir. i.
- Nefis muhasebesi yapmak.
- İnsanların kusurlarını örtmek.
- Öfkeyi yenmek.
- Bağışlayıcı olmak.
- Beddua etmemek.
- Kibir ve gururdan sakınmak.
- İnsanlarla alay etmemek.
- Sabırlı olmak.
Değer kavramı ne demek?
Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Değer ‘in bir başka ya da ikinci bir anlamı ise, kişinin kendi kişiselliğinin dışında, yani insanın deneyimlerinin dışında kendi başına varolan kendinde bir nitelik olarak anlaşılır.
Estetik değer nedir kısaca tanımı?
Bir nesneyle ya da olayla karşılaşıldığı vakit, kişide uyandırdıklarına bağlı olarak nesnenin ya da olayın kendisine yüklenen bir dizi estetik özellik; nesnelerin kendilerini alımlayanlar karşısında taşıdıkları değişik duygular ile hazları uyandırma yetisi.
Toplumsal değer nedir örnek?
Toplumsal değerler, toplumsal ilişkilerle oluşan davranış kalıplarının soyutlanıp, kavramlaştırılmalarıyla oluşur. Örneğin; bayrak maddi yapısının ötesinde toplumun bağımsızlık ve özgürlüğünün simgesidir. Bunun gibi doğruluk, iyilik, yardımlaşma da toplumun devamlılığını sağlayan temel değerlerdir.