Contents
- 1 Kelam ne anlama gelir?
- 2 Kelam ilmi ne demek?
- 3 Kelam ve fıkıh ne demektir?
- 4 Kelâm ilmine kelâm denilmesinin sebepleri nelerdir?
- 5 Din kelimesinin anlamları nelerdir?
- 6 Kelâm ilmi ne işe yarar?
- 7 Kelâm ilmi Bugün hangi konularla ilgilenmelidir?
- 8 Kelâm ilminin ele aldığı konular nelerdir?
- 9 Kelâm nedir Allah’ın sıfatları?
- 10 Kelâm ne zaman ortaya çıktı?
- 11 Kelâm ilminin isimleri nelerdir?
- 12 Mütekaddimun dönemi kelâm âlimleri kimlerdir?
- 13 Mesail kimin?
- 14 Mebde ve mead ne demek?
Kelam ne anlama gelir?
Kelâm ya da İlm-î Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
Kelam ilmi ne demek?
Konusu açısından ise kelam, Allah’ın (c.c.) zat ve sıfatlarından, peygamberlikle ilgili konulardan, başlangıç (mebde) ve sonları (mead) bakımından varlıkların durumlarından (yaratılış ve ahiretten) İslam esaslarına ve vahye bağlı kalarak bahseden bir ilimdir.
Kelam ve fıkıh ne demektir?
Kelam, İslam dininin inanç esaslarına ait teorik temellendirme yapan bir alandır. Fıkıh ise İslam dininin ameli yönünü (pratik hayatla ilgili kısım) inceleyen disiplindir.
Kelâm ilmine kelâm denilmesinin sebepleri nelerdir?
Kelam terim olarak, ‘kelime’, ‘akıl’ ve ‘delil’ anlamlarında kullanılmaktadır. Kelam ‘ın bu isimle anılmasının çeşitli sebepleri vardır. Bunların başında, Allah’ın Kelam sıfatı ve bunun Kur’an’la olan bağlantısının sistemli bir şekilde tartışılmış olması gelmektedir.
Din kelimesinin anlamları nelerdir?
Buna göre din, hâlik ve mâbud olan Allah’a nisbetle “hâkim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza-mükâfat verme”; mahlûk ve âbid olan kula nisbetle “boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etme”dir.
Kelâm ilmi ne işe yarar?
Kelâm ilmi, naslara dayalı olarak hareket eden bir ilim dalı olarak kaza ve ka- der, hür irade, Allah’ın zâtı ve sıfatları gibi metafizik temelleri olan konuları, aklî kanıtlar geliştirmek suretiyle temellendirme ve açıklama yoluna gittiği gibi, İslâm’ın Kur’an’da belirlenen inanç ilkelerine karşı yönelen yıkıcı ve
Kelâm ilmi Bugün hangi konularla ilgilenmelidir?
Onun ilgi alanına iman, tevhid, nübüvvet, meâd, bilgi ve bilgi kaynakları gibi evrensel konular girdiği gibi her çağa ve topluma göre değişim gösteren hür irade ve kader, ahlâk ve siyaset gibi toplumsal ve insanın amelî yönünü yakından ilgilendiren konular da dâhil edilmelidir.
Kelâm ilminin ele aldığı konular nelerdir?
Kelam ilminde âlemdeki düzen ve varlıkların çeşitliliği, düşünen insan için Allah’ın (c.c.) varlık ve birliğinin en büyük kanıtı kabul edilmiştir. Bu nedenle, evrenin nasıl oluştuğunu düşünen kimse Allah’ı (c.c.) bulabilir. Kelam bu yönüyle benzer konuları ele alan akaid, tevhid ve usûlü’d-din gibi ilimlerden ayrılır.
Kelâm nedir Allah’ın sıfatları?
Kelâm sıfatı Allah ‘ ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.
Kelâm ne zaman ortaya çıktı?
Kelamın ilk başlangıcı Emevilerin ilk dönemlerine llVlll. Yüzyılın ilk yarısına kadar uzanır. Bu dönem Mutezile ve diğer birçok fırkaların ortaya çıktığı dönemdir.
Kelâm ilminin isimleri nelerdir?
Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, “Usulu’d-Din, Nazar ve İstidlal İlmi “, “Tevhid ve Sıfatlar İlmi “, “el-Fıkhu’l-Ekber” ve “Akaid”1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.
Mütekaddimun dönemi kelâm âlimleri kimlerdir?
Kelâmcıların mütekaddimîn dönemi Eş’ariyye’de Gazzâlî, Mâtürîdiyye’de Ebü’l-Muîn en-Nesefî ile sona erer. Bu dönemin önemli kelâmcıları arasında Bâkıllânî, İbn Fûrek, Ebû Bekir el-Beyhakī, Cüveynî, Hakîm es-Semerkandî, Ebû Seleme es-Semerkandî, Ebü’l-Yüsr el-Pezdevî ve Ebü’l-Muîn en-Nesefî yer alır.
Mesail kimin?
Zemahşerî’nin bu eseri, لﺋﺎﺳﻣﻟا سوؤر “Ruûsü’l- mesâil ”; “Ana Meseleler” şeklinde meşhur olmuştur.
Mebde ve mead ne demek?
Başlangıç ve dönüş, ruhun dünyaya gelişi ve dönüşü, dünya ve ahiret.